BAM’dan Yeni Gıda Trendleri
Mersin Ticaret Borsası tarafından kurulan Bakliyat Araştırma Merkezi, vegan, vejeteryan, no alerjen, glutensiz gıda gibi yeni tüketim trendlerine yönelik, bakliyat ürünlerinden katma değerli türev ürünler ve gerekli prosesleri geliştirip sanayicilere sunuyor.
Mersin, Türkiye bakliyat sektörünün büyük bir bölümünün kümelendiği ve bakliyat dış ticaretinin yüzde 80’lik bölümünün gerçekleştiği Mersin’de, yüksek katma değerli türev ürün konusunda faaliyetlerde bulunacak Bakliyat Araştırma Merkezi’nde (BAM) çalışmalar başladı. Yaklaşık 1 ay gibi kısa sürede merkezde bakliyat ürünlerinden çeşitli ürünler geliştirilerek sektörün hizmetine sunulmaya başlandı.
Mersin Ticaret Borsası tarafından Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteği ile kurulan BAM’da kentteki bakliyat firmalarına yönelik Ar-Ge, üretim, danışmanlık ve diğer mühendislik destek faaliyetleri başladı. Genel Koordinatörlüğünü Dr. Canan Tiryaki’nin üstlendiği merkezde bakliyat ürünlerinden vegan, vejeteryan, noalerjen, glütensiz gıda tüketim trendlerine yönelik yeni türev ürünler ve prosesler geliştirilip sanayicilere sunuluyor. Merkezde yaklaşık 1 aydır sürdürülen çalışmalarda; bakliyat ürünlerinden makarna, cips, kalamar, süt, peynir, muhallebi, kurabiye, yumurtasız kek, nohut sütü reçeli, dondurması, tarhana mayonez un, kahve, salep, yumurta beyazı, salam, sosis gibi katma değerli türev ürünler geliştirildi.